Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Πάμε για κινέζικο;



Ένα από τα πράγματα που μου έκανε εντύπωση στο σχολείο (Värgårdsskolan 4-6 Kinda kommun στη Σουηδία) που πραγματοποίησα την επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων (job shadowing), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ μέσω του ΙΚΥ,  ήταν ότι οι μαθητές δεν έτρωγαν στα διαλείμματα και ας έμεναν 2 φορές την εβδομάδα από τις 08:30 μέχρι τις 15:30. Τους επιτρεπόταν να φέρουν από το σπίτι μόνο φρούτα, τα οποία μπορούσαν να φάνε και την ώρα του μαθήματος.

Φυσικά στο σχολείο υπήρχε και το εστιατόριο, στο οποίο μπορούσαν να τρώνε όλοι οι μαθητές δωρεάν. Η ώρα του φαγητού διέφερε από τάξη σε τάξη για να μην υπάρχει συνωστισμός. Ο δάσκαλος της τάξης συνόδευε τα παιδιά στην αίθουσα, φρόντιζε να τα έχει κοντά του και όπως χαρακτηριστικά μου είπε ένας: «Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να παρακολουθήσεις και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των παιδιών».

Κάθε τάξη είχε εκπροσώπους που μία φορά την εβδομάδα συζητούσαν για τυχόν αλλαγές που ήθελαν οι μαθητές στα πράγματα του σχολείου αλλά και στο μενού. Ο διευθυντής μου είπε ότι ο μάγειρας σέβεται πολύ τα παιδιά και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα αιτήματά τους.

Μία φορά την εβδομάδα στήνουν ολόκληρη σκηνή έξω από το εστιατόριο για να μαγειρέψουν στα παιδιά κάτι ξεχωριστό δίνοντάς τους την αίσθηση ότι κάνουν πικ νικ. Η επαφή με την φύση είναι προτεραιότητα για το σχολείο και εξορμούν σε κάθε ευκαιρία. Εμείς εκείνη την εβδομάδα φάγαμε κινέζικο.

Πάρτε μια μικρή γεύση από το σχολικό μενού.

(Μακαρόνια με κιμά, πατατοκεφτέδες, σούπα λαχανικών, μαύρο ψωμί, φρυγανιές, σαλάτες, φρούτα, χυμοί και νερό)
























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Δημοτικό Σχολείο Διομήδειας Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template